Antwoord op de meestgestelde vragen over AD(H)D

Is AD(H)D een modetrend?

Nee. Men onderzocht in 1902 al een groep kinderen die hyperactief, impulsief en onoplettend waren. Toen had men nog geen idee van de medische oorzaak.

Kan ik over mijn AD(H)D heen groeien?

Er zijn kinderen die erover heen kunnen groeien. De meeste AD(H)D-ers groeien er niet overheen en blijven van hun symptomen last houden. Als je in je volwassen leven met AD(H)D wordt gediagnosticeerd zal je er niet meer overheen groeien.

Is AD(H)D zonder medicatie te behandelen?

Ook hierover zijn de meningen nogal verdeeld. De ene hulpverlener beweert dat AD(H)D altijd met medicatie moet worden behandeld, maar er zijn er ook genoeg die juist beweren dat het helemaal niet nodig is. Het hangt af van de mate waarin iemand hinder ervaart van zijn AD(H)D. Sommige gevallen zijn niet zonder medicatie te behandelen, maar ik geef er (indien mogelijk) wel de voorkeur aan om eerst te kijken wat je kunt doen zonder medicatie.

Kan ik met neurofeedback beginnen terwijl ik medicatie slik?

Jazeker. Ook mét medicatie vervalt je centrale zenuwstelsel van moment tot moment in een gewoonterespons, waardoor je brein nog steeds feedback ontvangt. Wel is het zo dat je brein correcties of feedback doorkrijgt die beïnvloed worden door je medicatie. Zonder medicatie is de feedback logischerwijs wel authentieker, daarom geef ik de voorkeur aan neurofeedbacktraining zonder medicatie.

Zijn de effecten van neurofeedback blijvend?

Ja, de effecten van neurofeedback zijn blijvend. Ik raad je aan om minimaal 10-20 sessies dicht op elkaar te volgen. Zo zorg je ervoor dat de nieuwe efficiëntere hersenpatronen die jouw brein tijdens neurofeedback aanleert, sterk inbedden. Ik plan de eerste vier sessies het liefst binnen twee weken, gevolgd door wekelijkse herhalingssessies.

Als je omgeving of omstandigheden in de toekomst veranderen, kun je soms terugvallen in oude hersenpatronen, maar de effecten zullen veel minder heftig zijn als vóór de neurofeedback. Het is verstandig om één keer per twee maanden een onderhoudssessie in te plannen als je terugval wilt voorkomen.

Heb ik een diagnose AD(H)D en/of doorverwijzing nodig van de huisarts voor AD(H)D- coaching of neurofeedback?

Je hebt geen diagnose AD(H)D of doorverwijzing nodig voor AD(H)D-coaching of neurofeedback, omdat de behandeling via de aanvullende verzekering wordt vergoed.

Hoe wordt de ADHD-behandeling vergoed?

De behandelingen worden gedeeltelijk en soms volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder de noemer psychosociale hulpverlening en/of alternatieve geneeswijze. Dat betekent dat de kosten van de behandelingen niet ten koste gaan van je eigen risico. Op http://www.nvpa.org/zorgverzekeraars.html zie je of je zorgverzekeraar de behandelingen volledig of gedeeltelijk vergoedt.

Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars. Je schiet zelf de behandeling voor en je zorgverzekeraar stort dit bedrag terug op je rekening.