AD(H)D is een complexe stoornis die bij iedereen anders tot uiting komt. Geen kind of volwassene met ADHD of ADD is hetzelfde. Er bestaat vooral het beeld van het lastige overbeweeglijke jongetje in de klas, en onterecht worden alle drukke kinderen (meestal jongens) bestempeld tot ADHD’ers.

AD(H)D is niet makkelijk te herkennen

Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar ADHD is helemaal niet zo makkelijk te herkennen als we denken. Sterker nog, veel gevallen van ADHD en ADD worden over het hoofd gezien.

ADHD’ers lijden vaak in stilte

De belangrijkste reden hiervoor is dat je makkelijk je AD(H)D kunt verbergen. Vooral bij meisjes valt AD(H)D niet op. Ze kunnen heel goed lijden in stilte. Terwijl ze van binnen ineenkrimpen, tonen ze zich aan de buitenwereld als zelfverzekerde personen. Vaak kunnen ze helemaal niet voldoen aan het beeld dat de buitenwereld van hen heeft, waardoor ze heel onzeker en angstig kunnen worden.

Gemiste AD(H)D Diagnose

In mijn ervaring als psycholoog heb ik gemerkt dat vooral cliënten die binnenkomen met angst-, burn out en/of depressieve klachten hun hele leven al AD(H)D blijken te hebben, zonder dat ze dat wisten. Inmiddels volwassen zie je dan pas hoe alle puzzelstukjes in elkaar passen. Die ervaring heb ik zelf ook gehad. Veel narigheid was mij bespaard gebleven, zou ik eerder geweten hebben dat ik zowel ADHD als ADD heb. Hoe eerder je weet dat je AD(H)D hebt, hoe eerder je er iets aan kunt doen. Bovendien is dan de kans op een angststoornis, burn out of depressie aanzienlijk kleiner.

Lees meer over Angsten, Burn Out en Depressie door je AD(H)D.

Of heb je nog vragen? Schroom niet om contact met mij op te nemen.

Wil je graag meteen contact met mij opnemen? Bel me dan op 06 2635 9097 of mail naar info@adhdbehandelwijze.nl